Thema

Erasmus schreef eeuwen geleden:

“De Engelsen verachten de Fransen om geen andere reden dan omdat ze Fransen zijn. Men heeft een hekel aan de Schotten, omdat ze Schotten zijn. De Duitser ligt overhoop met de Fransman en alle twee bestrijden ze de Spanjaard. Wat kan er slechter zijn dan volken die elkaar bestrijden alleen omdat ze andere namen hebben? Er zijn zoveel zaken die hen tot elkaar zouden moeten brengen”.

“Waarom zijn ze als mensen niet welwillend tegenover hun medemensen?”

Dat kunnen wij onszelf ook ter harte nemen.

Rotterdam is een stad waar mensen uit alle delen van de wereld samen wonen. Dat samen wonen gaat goed maar het zou nog beter gaan als mensen uit verschillende (culturele) groepen elkaar meer zouden ontmoeten. In ontmoetingen leren mensen elkaar beter begrijpen.
De boodschap van welwillendheid en vriendschap van Erasmus willen het Comité Erasmus en CFR op een speelse beeldende manier, een cartoonfestival, bekend maken aan wereldburgers en  Rotterdammers in het bijzonder. En hen uit te nodigen zelf ook een voorbeeld van welwillendheid te zijn. Leuk is dat Erasmus zelf ook cartoons krabbelde in de kantlijn van boeken. Zie hier een zelfportret!

Het festival gaat de volgende activiteiten organiseren

  • Een internationale cartoonwedstrijd voor professionele cartoonisten van over de hele wereld.
  • Een expositie van de 100 beste inzendingen voor de wedstrijd in de Centrale bibliotheek.
  • Een boekpublicatie met de 100 beste inzendingen voor de wedstrijd.
  • Activiteiten: Cartoonworkshops, fotocartoons maken, living statue van Erasmus, een stoepkrijt- cartoonwedstrijd op de Binnenrotte.
  • Projecteren van een mega grote afbeelding van de karikatuur die Erasmus van zichzelf maakte.
  • Cartoonworkshops t.b.v. studenten van het vo, mbo en hbo.. De beste werkstukken komen in het festivalboek.